Nieuws

Home

Foto’s Video

Contact

Links

Gastenboek

Lessen

Mambo

Fons

Floris

Mylow

Canine freestyle
WebMaster: Grietje

Workshop in de ban van japan te Drochter Opslagen.

26 augustus was het zover, de workshop van Mr Andy Shimada uit Japan.
Zelf was ik erg nieuwsgierig hoe Doggy dance daar werd gegeven en aangeleerd.
We hadden in nederland al enige video’s van cursisten van hem gezien en die maakten toch wel indruk en wakkerde de nieuwsgierigheid aan.

In het kort komt het erop neer dat de methode die Mr Andy Shimada hanteerd als basis obedience hanteerd erg veel weg heeft van de engelse methode en dan met name degenen die obedience (gehoorzaamheid) als basis voor freestyle gebruiken.
Opvallend is dat zijn studenten gemiddeld eerst een jaar met obedience bezig zijn vervolgens een jaar Freestyle oefeningen en daarna de ring betreden en meedoen aan wedstrijden.


Verder was ik erg verrast dat ze mij “kenden” in Japan, en Mambo daar ware Fan’s heeft zitten....wat wordt de wereld toch klein dmv van video materiaal.
Erg leuk vondt ik de persoonlijke discussie met hem over kleine hondjes trainen, Mr Andy Shimada scheen een aantal cursisten met erg kleine hondjes te hebben die het zelf als een handicap ervaarden om met een klein hondje competitie te lopen tegen groter formaat honden aangezien excact dezelfde oefening met een grote hond veel indrukwekkender zijn dan wanneer de oefening met een klein hondje wordt uitgevoerd.
Hij wou weten hoe ik daar tegen aan keek hoe ik Mambo trainde en hoe ik tegenover positie training stond met kleine hondjes.
In het kort komt het erop neer dat de techniek van aanleren hetzelfde is, met een aantal crusiale verschillen tenopzichte van grote honden en nadat de techniek is aangeleerd ik kleine hondjes eigenlijk weer leer iets meer op afstand van mijn benen te blijven zodat de loopruimte voor de handler vergroot wordt, waardoor de vloeiendheid weer optimaal benut kan worden...kortom de posities worden aangeleerd het hondje heeft ze nodig om te weten aan welke kant en in welke richting hij moet gaan alleen doordat een ik een klein hondje weer iets op afstand breng oogt het minder zuiver, maar kan wel de vloeiendheid weer optimaal benut worden, en verder wordt ik persoonlijk alleen maar meer gemotiveerd als Mambo ondergewaardeerd wordt en gaan we ervoor om net even iets meer of iets anders te leren en het liefst oefeningen die een grote hond niet kan doen.
Ik vondt het een verrassende discussie, met een bijzondere man die al zoveel jaren ervaring heeft en talloze cursisten onderhanden heeft. Beetje jammer is de taal barriere, je wilt elkaar zoveel vertellen en uitleggen maar het gaat relatief langzaam met vertaling van japans naar engels, en weer terug, maar uiteindelijk
vindt ik het al met al ontzettend leuk om met mensen uit alle hoeken van de wereld van gedachten te wisselen over deze geweldige sport.