Nieuws

Home

Foto’s Video

Contact

Links

Gastenboek

Lessen

Mambo

Fons

Floris

Mylow

Canine freestyle
WebMaster: GrietjeWCFO 2 daagse doggydance wedstrijd 15 & 16 december 2007

We hebben een intensief weekend achter de rug, twee wedstrijd dagen achter elkaar.
Des al niet te min is me dat persoonlijk goed bevallen, Mambo zat de laatste tijd helemaal niet lekker meer in zijn vel en kon midden in een routine zomaar van alles gaan weigeren, staartje ging dan hangen en het leek of hij er geen plezier meer in had. Dus mijn doel voor deze wedstrijden was zien of ik Mambo weer vrolijk door de ring kreeg, de routine hadden we dan ook niet veel meer getraind..

De eerste wedstrijd dag leek Mambo opzich prettig in zijn vel te zitten hij was redelijk vrij in zijn doen en laten buiten de ring, ook had ik die dag het voer in mijn tas gelaten, om het er pas uit te halen na zijn routine als beloning, verder alleen een speeltje tevoorschijn gehaald om hem te motiveren, tijdens het inlopen ging dat goed, hij moest even op gang komen , toen dat eenmaal zover was ging hij lekker.
Verder was ik erg allert op momentjes dat hij in onzekerheid en angst schoot, hij weet dan zelf donders goed dat hij het niet goed doet en ik had me voorgenomen als dat gebeurde ik hem een knuffel zou geven, in principe zou je dan dat gedrag belonen maar ik had zo het vermoeden dat dat in Mambo zijn situatie wel eens anders kon uitpakken, en hem dat net even het zetje in de rug kon geven weer door te gaan, en idd dat leek te werken, hij bleef zekerder van zichzelf.
Halverwege de dag was het dan ons beurt, Mambo zag er nog fris uit en we starten de routine, hij deed lekker mee, was alleen af en toe wat neurotisch ongecontroleerd en stuiterde wat, maar zijn staartje wiebelde er lustig op los dus mijn doel was gehaald en ik was uiterst tevreden en trots op mijn knaapje.

Donelda Guy was vanuit Jersey overgekomen om te jureren, zei is zelf ook aktief in Canine freestyle en Engelse Obedience en beoefend beide sporten al jaren lang op het hoogste wedstrijd nivo.
En dat was dan ook gelijk in de jurering te merken, deze doorgewinterde tante doorziet alles in een oog opslag, En kan een mooie verpakking ontzettend goed van technische kwaliteiten en prestaties van de hond en handler onderscheiden.
Aan de ene kant gaf dat soms “harde” resultaten, aan de andere kant kan ze haar jurering zo goed onderbouwen en uitleggen waar hem de kneep zit dat het enorm stimmulerend is om aan bepaalde punten in een routine te werken en zo zaken verbeteren. Met name technische uitvoering en concentratie waren zaken die erg zwaar wogen bij haar. In nederland hebben de handlers de laatste jaren veel aandacht besteed in de training aan controle en eigen bewegingen en toevoegen van dans pasjes etc, maar punt is natuurlijk wel als de hond niet doet of half doet van wat hij eigenlijk zou moeten doen dit zaken zijn die geen echte meerwaarde aan een routine geven ook al ziet het geheel er goed uit, de kwaliteiten van de hond gaan daarmee niet omhoog en dat is toch 1e prioriteit.

In elk geval dag 1 werd Mambo derde in zijn klas en had ook een promotiepunt verdiend.

Dag twee opnieuw een wedstrijd, natuurlijk ook weer gejureerd door Donelda Guy.
De avond ervoor had ik nog wat gesleuteld aan ons routine, naar aanleiding van een paar tips van Donelda de dag ervoor, trainen konden we die plannen niet, dus hopen dat ik op het moment “supreme” me kon herinneren wat ik van plan was en tevens afwachten of Mambo begreep wat ik bedoelde. Sóchtend voor de wedstrijd een move die hij tijden niet meer zo heeft uitgevoerd even geprobeerd en Mambo begreep hem gelijk, dus die zouden we er dan maar instoppen.
Verder had ik nog wat oefeningen vervangen, zodat het geheel weer wat anders uit zou zien dan de dag ervoor.
Mambo was iets beheerster en niet stuiterig deze routine, alhoewel ik zelf het idee had dat hij op het randje zat en elk moment de stress in kon schieten bleef hij goed doorgaan, gelukkig bleef hij ook vrolijk en zo ook doorstonden we deze routine naar alle tevredenheid van mezelf.
Het resultaat van deze dag was dat hij zijn klasse heeft gewonnen, tevens de beker voor hoogste score technisch in de wacht sleepte en als klap op de vuurpijl ook nog een troffee kreeg voor de beste prestatie’s van de hond over beide dagen, en ook nog zijn promotiepunt binnen sleepte en daardoor nu het eerste hondje in europa is wat in de intermediate klas loopt bij WCFO.
Kortom we zijn dik tevreden met de resultaten, zeker voor zo’n klein hondje als Mambo, maar tevens zijn we ook erg gemotiveerd om weer intensief verder te trainen en te werken aan andere zaken zoals concentratie, technisch heeft hij veel