Nieuws

Home

Foto’s Video

Contact

Links

Gastenboek

Lessen

Mambo

Fons

Floris

Mylow

Canine freestyle
WebMaster: Grietje

Alle honden Dansen!!

Met hun natuurlijke bewegingen, gratie en behendigheid.


Let eens op honden die flirten: ze lopen “groter”, maken langere passen, zijn alert, draaien om de as, en laten alles zien wat ze in huis hebben aan hun toekomstige partner. Zowel reuen als teven werken net zo hard mee in dit spel.
Ze lopen achteruit, staan op de achter poten, springen op en neer, slaan met de poten op de andere hond…in feite doorlopen ze een heel repertoire van bewegingen om aandacht te trekken.
En wat valt er allemaal niet te bedenken van een pup die al spelende wijs bewegingen en capriolen maakt om zich te vermaken, dus hebt u weinig ideeën over deze sport, observeer uw hond eens, wanneer hij in een spel met andere honden verwikkelt is en zich uitstekend vermaakt.

De uitdaging van doggy dance is om deze natuurlijke bewegingen, waar de hond zoveel plezier in heeft, vast te leggen, zodat ze opvraagbaar worden op commando en of signaal, om ze vervolgens uit te voeren op muziek. Er wordt dus niet het dansen aangeleerd maar, natuurlijke bewegingen die de hond maakt, daar worden ze bewust van gemaakt, zodat we samen kunnen “spelen” en genieten met elkaar.
De begin jaren van de sport hebben we nu achter de rug, steeds meer hondensportinstructeurs komen er achter en investeren tijd om doggy dance te kunnen onder richten.

Het hoge fun gehalte en samenspel tussen baas en hond speelt een belangrijke rol, tevens zijn er geen verplichte oefeningen waardoor het voor praktisch elke hond op zijn eigen manier uitvoerbaar is.
Het aantal oefeningen is enorm en kan variëren van: twisten, pootjes geven, weven door de benen, sprongen in alle soorten en varianten, rollen, achteruit lopen, het is zo gek niet te bedenken, zolang het de hond geen schade kan berokkenen is het mogelijk en toegestaan.
Nieuwe move’s die voldoen aan bovenstaande criteria worden zelfs aangemoedigd!

De Freestyle sport is ons grote passie. Voor mij is dit het neusje van de zalm op hondensport gebied De combinatie van gehoorzaamheid en vrijheid in oefeningen bied de mogelijkheid eigen creativiteit te gebruiken en ontplooien binnen de sport.
Wat tot gevolg heeft dat de oefeningen kunnen worden aangepast tot de mogelijkheden en capaciteiten van de hond.
Wanneer de hond voldoende oefeningen onder de knie heeft kan er worden begonnen het geleerde met muziek te combineren, en een “routine” in elkaar te zetten.
Ook hierbij ontstaan soms spontane ideeën, in verband met de muzikale intepretatie.
Een bepaald onderdeel van de muziek nodigt soms uit tot een bepaalde oefening.
Buiten een aantal basis oefeningen om, werk ik zelf voornamelijk vanuit observatie, en vervolgens kies of verzin ik oefeningen die het dichtst bij de natuurlijke of voorkeurs bewegingen van de hond liggen.
Met andere woorden, bewegingen die ik overdag zie, daar ga ik mee spelen en op door borduren.
Dat is een begin punt, het grappige is dat je de hond gaande weg zelf ziet ontwikkelen en vanuit zichzelf steeds meer verschillende bewegingen laat zien, het pakket wordt steeds uitgebreider.

Het is alleen een kwestie van het op te merken en er mee aan de slag te gaan en het vorm te geven tot een heuse oefening

Wie nieuwsgierig en geďnteresseerd is geworden, zou eens een wedstrijd
kunnen bezoeken, om te kijken en de sfeer te proeven van deze prachtige sport die zeker verder zal ontwikkelen.


Canine Freestyle Doggy dance

Nieuw!

Jurering en routine

ontwikkelingen