Nieuws

Home

Foto’s Video

Contact

Links

Gastenboek

Lessen

Mambo

Fons

Floris

Mylow

Canine freestyle
WebMaster: Grietje

Afgelopen jaar werd mij gevraagd of ik naar Zuid Africa wou komen om een aantal WCFO wedstrijden te jureren en workshops te geven.
Dit fantastische aanbod heb ik natuurlijk geacepteerd en zodoende zat ik eind augustus voor een week in Zuid Afrika.
Na mijn aankomst op de donderdag, was er sávonds een etentje gepland met de handlers, voor de eerste kennis making met elkaar.
.
Vervolgens twee dagen competities gejureerd en een aantal dagen vier workshops gedaan.
Wat een talent aan handlers en honden loopt daar rond, ik was blij verrast!
Iets wat me vrij snel opviel was dat de handlers daar, iets minder overtuigd waren van eigen kunnen en minder vertrouwen in hun hond hadden dan ik had, er was zoveel potentieel wat met iets andere aanpak met gemak een nivo omhoog kon.
Na de wedstrijden gejureerd te hebben werden mijn vermoedens nogmaals bevestigt, het talent hier is enorm en met wat aanpassingen in de basis zouden ze stuk voor stuk veel meer uit hun hond en hun zelf kunnen halen.

De workshops sloten hier mooi op aan, zo had ik een workshop, * Basics, * Posities en richtingen en * Choreografie voorbereid.
Voor mij ideaal om uit te leggen waar en hoe ik een aantal zaken in hun geval zou aanpassen in de training.
De Choreografie workshop heb ik terplaatse op een avond aangepast, om zaken net even anders aan te pakken. Mijn uitdaging was dat ik hun kon laten inzien dat er idd veel meer potentieel en mogelijk heden in hunzelf enhun honden zat.
Dat kan ik doen door het te vertellen, maar als ik het voor elkaar kan krijgen om ze het verschil te laten
voelen dan komt de boodschap veel beter over.
Zo gezegt zo gedaan, en wat er toen gebeurde tijdens de Choreografie workshop is met geen pen te beschrijven, ik liet de handlers en hond op muziek een aantal oefeningen doen in een bepaalde vologorde zodat ze zo comfortabel en ontspannend mogelijk in hun vel zaten, de oefeningen waren bedoeld om te wennen aan bepaalde vorm van ring gebruik, toepassen van posities en lijnen afgewisseld met truckjes en dit op verschillende liedjes.
Naar mate we verder in de oefeningen kwamen en de lat steeds hoger kwam te liggen gebeurde er iets heel apparts, de honden gingen stuk voor stuk beter werken, honden die veel moeite hadden met concentreren gingen hun oefeningen prachtig uit voeren en hadden een veel beter contact met de handler, gevorderde honden lieten ineens een heel andere kant van hun mogelijk heden zien.
Het misterieuze was dat dit niet met een combinatie gebeurde maar dat elke hond en handler ineens over de eigen grenzen heen ging….en dan bedoel ik ook echt elke combinatie…. Voor de hele groep inclusief mij zelf een enorm ontroerend moment, mijn missie was geslaagd, hier konden geen woorden tegenop ze hadden het stuk voor stuk gevoeld, en kunnen ervaren dat ze wel degelijk veel meer vertrouwen in hun hond konden hebben dan ze dachten.
Ik was al blij geweest als 3 tot 5 handlers dit hadden kunnen ervaren en het was dan ook wat ‘overwhelming’ dat het bij elke hond handler gebeurde..
Een zeer bijzondere ervaring die ik nooit meer zal vergeten en wellicht niet snel weer mee zal maken.

De 4e workshop was er een over Treibball, deze sport kennen ze daar niet en het was enorm veel fun met de gekleurde ballen aan de slag te gaan.
Wat me erg opviel tijdens de workshops is dat de honden daar enorm sociaal en tolerant zijn, met gemak konden ruim 20 hond handler combinatie’s tegelijk aan het werk zijn op de vloer, zonder dat de een de ander in de haren vloog.
Al met al zeer geslaagde dagen en ondanks dat het lange dagen waren heb ik er enorm van genoten en vondt het een groot voorrecht om te mogen en kunnen doen.

Na deze werkdagen had ik nog wat vrijetijd, die heb ik besteed om meer over het land en de inwoners te leren aangezien de verschillen die er zijn mij erg boeiden om meer over te leren en te begrijpen.
Specifgieke marktjes bezocht, Rondleiding door Johannusburg en veel uitleg gekregen hoe alles daar werkt, kortom cultuur en geschiedenis.
En natuurlijk een bezoek aan Soccer city, het voetbal stadion waar een deel van het afgelopen Wereld kampioenschap voetballen is gehouden. Aangezien de ‘securetie’ enorm is in Zuid Afrika, was ik erg verbaasd dat we het terrein op mochten en een persoonlijke rondleiding kregen door het hele stadion, inclusief kleed kamers, persruimtes, vip gedeeltes etc.

Tevens werd er nog een diner georganiseerd op de laatste avond., zodat ik afscheid kon nemen van de Zuid Afrikaanse handlers, ben enorm verwent met vellerlei persoonlijke kadootjes en bedankjes dat ik er verlegen van werd.
Kortom een zeer interessant verblijf , waar ik enorm leuke en bijzondere mensen heb ontmoet waarmee ik een heerlijke klik en tijd heb gehad, een onvergetelijke ervaring en we zullern elkaar in de toekomst zeker goed blijven volgen, ik ben benieuwd naar hun vorderingen en zei naar de mijne.


Dogdance in Zuid Afrika

Foto’s hier